2012. december 2., vasárnap

Oreo Keksz

Nálunk csak pár hónapja lehet kapni, az Egyesült Államokban 1912-ben került először a polcokra. Pontosan 100 éve történt tehát a varázslat, amikor két csupa csokis keksz találkozott és tejes krémmel 
kötötték össze életüket. 

Érdekességek
* A világon több, mint 100 országban lehet Oreo kekszet vásárolni.
** New York City-ben egy utcát is elneveztek a kekszről.
*** Az Oreo keksz fogyasztók 50%-a a két kekszet a tejes krém mentén kettéválasztva eszi meg. 
**** Létezik három rétegű, zöld tea, és mindenféle gyümölcs ízesítésű Oreo keksz is. 

Nos, megpróbáltam leutánozni ezt az ízt és kinézetet. A kinézet terén nem arattam túl nagy sikereket, már ami a hasonlóságot illeti. Viszont egészséges önkritikával, beleszámolva a párom értékelését is, azt mondhatom 10/8 pontot értem el, ha az ízről beszélünk.

Hozzávalók



Kekszhez

200 g vaj
120 g fehér cukor
200 g csoki (1 tábla tej + 1 tábla ét)
1 teáskanál vanília aroma
1 tojás
210 g fehér liszt
90 g holland (!) kakaópor
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál szódabikarbóna
Krémhez

100 g puha vaj
230 g porcukor
1 teáskanál vanília aroma
1 evőkanál tej
1 csipet só


Elkészítés

1. A vajat, csokit gőz fölött megolvasztjuk. Hozzáadjuk a cukrot, vanília aromát.
2. A lisztet, kakaót, sót, szódabikarbónát egy külön tányérban összekeverjük.
3. Egy kézi turmixgép dagasztókésének segítségével, az olvasztott vajas-csokis keverékhez fokozatosan hozzákeverjük a lisztes keveréket. A művelet felénél beleütjük a tojást.
4. Ha homogén tésztát kaptunk, 3 rudacskát formázunk belőle.
5. Előkészítünk 3 folpackot, és egyenként becsomagoljuk a rudacskákat. Nagyon fontos, hogy hasonló átmérőjű (2-3 cm), szabályos alakzatokat kapjunk, mert ezen már nem tudunk változtatni.
6. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. (vagy min. 5 órára)
7. Másnap kb. 5 mm vastag szeletekre vágjuk a rudakat és sütőpapíron 175°C-on 8-10 percig sütjük a kekszeket.

Amíg kihűl elkészítjük a tölteléket:

A puha vajat egy kézi turmixgép dagasztókésének segítségével összekeverjük a porcukorral, tejjel, vanília aromával, sóval.

Ha kihűltek a kekszek: 1 lapos teáskanálnyi krémet teszünk két keksz közé...

Megjegyzés

Ha több kis kekszet szeretnénk kisebb átmérőjűre formázzuk a tésztát a hűtés előtt. Én egy nagyobb rúdban tettem hűtőbe, ezért kb. tenyér méretű kekszeket kaptam.

Források
Oreo Történelem (angol)
Home-made Oreos (Bakerella)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése