2012. november 25., vasárnap

Puha Kenyér

Nem is olyan régen, készítettem egy Black Bread nevű kenyeret: kakaóval, őrölt kávéval, répával, meg mindenféle extrém hozzávalóval. Ez a recept annak a leegyszerűsített változata. 
Így, többféleképpen lehet fogyasztani, több íz illik hozzá, és jobban hasonlít a pékségekben kapható barna v. rozsos kenyérre. Annyi különbséggel, hogy ez kétszer olyan puha, szivacsos, és ha fejbe vágjuk vele egy a konyha közelében tartózkodó rokonunkat, nem okozunk vele maradandó sérülést. Mint tennénk azt a pékséges változat esetében, ami már megvásárláskor felvenné a versenyt Chuck Norris pörgőrúgásával. (De ezt inkább ne próbáljuk ki otthon.)


 
Az alábbi hozzávalókat egy kenyérsütő gépbe adagoljuk és dagasztás programon: dagasztjuk, kelesztjük:

200 g tönkölybúza fehér liszt (ebből 2 evőkanál búzasikér legyen)
200 g szénhidrát csökkentett lisztkeverék
50 g rozsliszt
2 teáskanál só
2 evőkanál méz
3 evőkanál olívaolaj
100 g olvasztott vaj
400 ml langyos víz + 1 teáskanál barna cukor
1 csomag száraz élesztő 

1. Tehát a dagasztás-kelesztés elvégeztével, a tésztát egy olívaolajos sütőpapírral bélelt 30 cm hosszú (hosszúkás) formába simítjuk és további 60 percig pihentetjük meleg helyen.
2. Lekenjük a tetejét 1 egész tojással és megszórjuk egész köménymaggal.
3. 35 percig sütjük 200°C-on, légkeverésen. Ha lejárt a 35 perc, még 10 percig a meleg sütőben pihentetjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése