2012. november 11., vasárnap

Almás-Tejfölös Sütemény

Nemrégiben figyeltem fel az osztrák, ill. német receptekre. Mégpedig azért, mert az esetek 99 százalékában az arányok tökéletesek, és nincs szükség változtatni a recepten, ahhoz, hogy elsőre jól sikerüljön.
Ez esetben egy német Schmandkuchen-t készítettem, almával. A Schmand magyarul tejfölt jelent, a Kuchen pedig süteményt. A sütemény 4 rétegből áll össze: 1. tészta-alap, 2. forró vaníliapuding, 3. sorba rendezett almaszeletek, 4. tejfölös öntet. Ízre talán a Máglyarakáshoz tudnám hasonlítani, azzal a különbséggel, hogy ennek kelt-tészta alapja és tojásfehérje helyett tejfölös-pudingos teteje van.
A lisztet és az édesítést természetesen most is a saját szabályaim szerint oldottam meg. 



1. Tészta-alap

  • 1 csomag száraz élesztő
  • 150 ml meleg tej
  • 200 g tönköly fehér liszt
  • 145 g zabpehely liszt
  • 30 g búzasikér
  • 50 g puha vaj
  • 1 tojás
  • 1 csipet só és cukor
Az élesztőt, meleg tejet, cukrot, 100 g tönköly lisztet összekeverjük egy dagasztókéssel, vagy kenyérsütőben és 20 percig állni hagyjuk. Hozzáadjuk a tészta-alap maradék hozzávalóit is, és tésztát dagasztunk, 60 percig kelesztjük.

2. Vanília Puding
  • 1 csomag vanília puding
  • 500 ml tej
  • folyékony édesítő (1-2 evőkanál)
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
Elkészítünk egy vaníliapudingot (a tasak utasítása szerint), és még forrón belekeverjük a felvert tojásokat. Félretesszük.

3. Alma
  • 1 kg almát meghámozunk, félbe vágjuk, eltávolítjuk a magházukat, és nagyjából egyforma szeletekre vágjuk.
  • 1 citrom levével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg.
4. Tejfölös Öntet
  • 250 g 20%-os tejföl
  • 2 evőkanál méz
  • 3 egész tojás
  • 1 vanília rúd kikapart belseje (alhagyható
  • barna cukor a megszóráshoz
A tejfölt, mézet, tojásokat összekeverjük. Félretesszük.

5. Ha mindent előkészítettünk, és közben a tésztánk is megkelt, már csak össze kell állítanunk és mehet is a sütőbe. Ehhez, a megkelt tésztát duplán rétegezett sütőpapírra borítjuk és egy nyújtófával gáztepsi nagyságúra nyújtjuk. Ha kész beleemeljük a gáztepsibe és kihúzzuk a tésztát, hogy mindenhol egyenletesen fedjen. Megkenjük a vaníliapudinggal. Az almaszeleteket csíkokban felsorakoztatjuk a pudingon. Végül megkenjük a tejfölös öntettel. Légkeverésen, 160°C-on 40-45 percig sütjük a sütő legalsó rácsán/sínén. Az utolsó 5 percben kivesszük és megszórjuk barna cukorral, így fejezzük be a sütést. 




A recept forrása: brigitte.de - Apfel-Schmandkuchen


1 megjegyzés: