2012. október 22., hétfő

Stollen, avagy Német Gyümölcskenyér

A Stollen, egy tradicionális német gyümölcskenyér, amit a karácsonyi időszakban készítenek és arról lehet a legkönnyebben felismerni, hogy a tetejét vastagon megszórják porcukorral. A tésztája kalács szerű, de inkább csak az aszalt gyümölcsöktől édes. A fűszerek miatt sütés közben isteni karácsonyi illatot áraszt a lakásban, és több forrás szerint hetekig is eláll megfelelő tárolás mellett. (Ezt megcáfolnám, nekem kb. egy hétig volt puha, utána már csak melegítve.)


Weihnachtsstollen

A brigitte.de oldal szerint - ahonnan a fenti kép is származik - nem létezik karácsony Gyümölcskenyér nélkül, amit el lehet készíteni mandula helyett dióval, marcipánnal, mini-kuglóf formákban kisütve, vagy akár pohárdesszertként friss gyümölcsökkel, pudinggal is. 

Én - hogy ismét valami egészségesebbet alkossak - porcukor nélkül és tönkölyliszttel készítettem a desszert.eu receptje alapján:



Hozzávalók:

470 g tönköly fehér liszt
30 g búzasikér
200 g vaj
1 egész tojás
210 ml langyos tej
50 g élesztő + egy csipet cukor
2 evőkanál folyékony édesítő (vagy xilit)
1 csipet só
150 g mazsola
4 evőkanál rum
70 g aprított mandula
170 g kis kockákba vágott aszalt gyümölcs (szilva, barack, meggy, áfonya, kandírozott citrom, narancs,...)
2 teáskanál vanília aroma vagy 1 vanília rúd kikapart belseje
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrült szegfűszeg
1/2 kávéskanál őrölt szerecsendió
1/2 kávéskanál gyömbér
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja

Lekenéshez:
Sütés előtt: egy egész felvert tojás
Sütés után közvetlenül: kevés forró tej 1 evőkanál rummal összekeverve

Elkészítés:
1. A mazsolát beáztatjuk a rumba. Egy kevés vízzel felönthetjük, hogy ellepje.
2. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral.
3. A lisztet, búzasikért, olvasztott vajat, tojást, édesítőt, sót, felfuttatott élesztőt, és a fűszereket összedolgozzuk. Ha összeállt a tészta, hozzáadjuk a mandulát, aszalt gyümölcsöt és a rumtól megszabadított mazsolát. 
4. A tésztát 90 percig kelesztjük, majd egy kb. 30 cm-es hosszúkás kenyeret formázunk belőle, és sütőpapírra fektetjük.
5. További 15 perc kelesztés után lekenjük tojással, majd 175°C-ra előmelegített sütőben, 50-55 perc alatt készre sütjük.
6. Mikor kivesszük a sütőből, azonnal lekenjük a tetejét forró tej és rum keverékével. Így sokáig puha marad.

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése