2012. szeptember 11., kedd

Dobozos Vajas Süti

Ha reformellenes vendégek jönnek, és mert imádok sütni...

Az egyik kedves Skóciában élő barátnőm, Poszmosz, volt olyan kedves és elpostázta nekem a TLC-n ismertté vált Buddy Valastro legújabb megjelent süteményes könyvét. A pasas egy több, mint 100 éves családi cukrászdát vezet Hobokenben, New Jerseyben. Ízig-vérig olasz, de tősgyökeres amerikai. Ez a receptjein is meglátszik. Ez a könyve is tele van olasz-amerikai receptekkel. Találunk benne red velvet cake és brownie receptet, de van benne cannoli és cassatini is. A süteményei inkább egyszerűen néznek ki, de isteni az ízük, a tortái pedig inkább díszesek, de egyszerű vaníliás, csokoládés vagy krémsajtos krémmel készülnek.
Ebből a könyvből következik most egy egyszerű vajas, csokiba mártott keksz recept. 
A könyvben Icebox Christmas Cookies-ként szerepel, és csillag, fenyőfa, illetve harang alakú formákat vágtak a tésztából. Én szívecskéket készítettem.





Hozzávalók

4 csésze búza fehér liszt
3/4 csésze növényi zsíradék (én pálmaolajat használtam)
1 és 1/4 csésze vaj (250 g)
1 csésze porcukor
4 nagy tojás
1/4 teáskanál só
1/2 csésze hideg víz
1 teáskanál vanília aroma
1 tábla étcsokoládé + 1 teáskanál olaj (gőz fölött megolvasztani)
dekor cukor (elhagyható)

Elkészítés

1. Mindent összekeverünk egy tálban, dagasztó késsel ellátott kézi mixerrel, egyedül a vizet adjuk hozzá utoljára.
2. Akkor jó a tészta, ha annyira összeállt, hogy elválik az edény falától, de laza állagú maradt.
3. A tésztát átborítjuk egy alufóliára, becsomagoljuk, és minimum 1 óráig, vagy maximum 3 napig hűtőben pihentetjük.
4. Mielőtt elkezdenénk vele dolgozni, hagyjuk szoba hőmérsékletűre melegedni a tésztát. Elég laza tésztát kapunk, de éppen ezért marad majd napokig puha ez a sütemény. 
5. A tésztát két felé vágjuk, az egyik felét jó alaposan belisztezett munkafelületre borítjuk, és 30 cm (12 inch) oldalú négyzetet formálunk belőle. Tehát kb. 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk a tésztát és tetszőleges formákat szúrunk belőle.
6. A könyv szerint 40 kekszecskét kell kapnunk az egész adagból, nekem 60 lett, de valószínűleg kisebb kiszúróformával dolgoztam.
7. Sütőpapíron, 162°C-on, 18 perc alatt készre sütjük. Nem kell megpirítani, mert így is átsül, és fehérebben sokkal szebben mutat majd rajta a dekoráció.
8. Ha kihűlt, gőz fölött megolvasztott csokoládéval kenjük le, vagy mártjuk bele az egyik felét, és dekor cukrot szórhatunk rá. Írókával akár mintát is rajzolhatunk a tetejére.
9. Fogyasztásig a csoki miatt hűtőszekrényben, fémdobozban tároljuk. Egy hétig friss marad.












1 megjegyzés:

  1. Annyira örülök hogy ilyen hamar látok egy posztot tőled ebből a könyvből :), nagyon guszták és szépek, most úgy megkívántam hahaha, nagyon jól mutat a díszikkel. Az a jó ebben a receptben hogy bármilyen alkalomra, évszakra lehet készíteni, nagyon rugalmas recept :)

    VálaszTörlés