2012. augusztus 3., péntek

Mézes Ébredés az Inkák Aranyával

A perui rizs, ismertebb nevén quinoa egy növény és nem pedig gabonaféle. A nevéből is ki lehet találni: Dél-Amerikából származik, ahol tejben-vízben megfőzve fogyasztják.

Amit érdemes tudni róla: sok rost, 13-15%-os fehérjetartalom, magas ásványi anyag és telítetlen zsírsav tartalom, minden esszenciális aminosav megtalálható benne (nem csak sportolóknál, de nekik ez különösen fontos, mivel ezek a fehérjék építőkövei, a fehérjék pedig az izmoké), gluténmentes, lúgosít.

Tökéletes választás reggelire.

Hozzávalók (2 főre)

- 100 g quinoa
- 1,5 dl víz
- 1,5 dl tej
- 2 maréknyi szeder
- 2 maréknyi dió
- 2 teáskanál méz
- 1 kávéskanál fahéj

Elkészítés:

A quinoát elkészítés előtt megmossuk, különben kesernyés íze lesz (ezt tanácsolják a csomagoláson). Egy telfon edénybe tesszük, ráöntjük a vizet és a tejet, egyszer felforraljuk, majd visszavesszük kisebb lángra és 15-20 percig főzzük. Akkor jó, ha elpárolgott a folyadék, és a quinoa kb. a háromszorosára dagadt. Lekapcsoljuk a gázt, és még 5 percig fedő alatt hagyjuk pihenni. Hozzákeverjük a szedret, fahéjat. Kitálaljuk a dióval és mézet csorgatunk a tetejére.

Megjegyzés:

Az eredeti recept dió helyett pekándiót, méz helyett pedig agave szirupot használ. A pekándiót pedig meg is pirítja. Én próbáltam olyan hozzávalókat használni, ami azért könnyebben beszerezhető, vagy mindig megtalálható egy magyar konyhában. A szeder is elég szezonális, de a fahéjhoz tökéletesen passzol a szilva is, vagy télen akár egy forró házi szilvalekvár.
Az eredeti receptben vörös quinoa van, én fehéret használtam, de fekete is létezik. Minél sötétebb, annál markánsabb az íze.


Az eredeti recept megtalálható az alábbi link alatt:

http://www.101cookbooks.com/archives/warm-and-nutty-cinnamon-quinoa-recipe.html

2 megjegyzés:

  1. Többször is fogom tőled kérdezni más hozzávalókkal kapcsolatban, de a quinoa-t hol vetted?

    VálaszTörlés
  2. Müllerben! De tudsz venni bioboltban, vagy egy nagyobb szupermarketben is szerintem.

    VálaszTörlés