2012. július 22., vasárnap

Szőlőmagliszt és a francia paradoxon




A francia paradoxon jelenségének a lényege, hogy habár a franciák sok zsiradékot fogyasztanak, mégis Franciaországban a szív és érrendszeri megbetegedések által okozott halálozások száma alacsonyabb, mint a többi európai országban. És hogy ez minek köszönhető? A válasz a vörösbor. Merthogy a franciák abból is többet fogyasztanak, kiegészítve a zsírok negatív hatásait a vörösbor jótékony hatásaival. 





Ebben a cikkben egy agrármérnök mesél arról, hogyan fedezte fel a szőlőszemek magjának jótékony hatását  - amivel állítólag a paprika előtt még Szent Györgyi Albert is kísérletezett - teljesen véletlenül. A tatai mérnök akkor Innovációs Díjat kapott, amiért a veszélyes hulladéknak számító szőlőmagból sejtfiatalító táplálékkiegészítőt készített.

100 g szőlőmaglisztre jut 2500 mg összpolifenol (antioxidáns), 8 g zsír amelynek 70%-a telítetlen zsírsav és 70 g rost. A vörösborban ezek az összetevők a következőképpen vannak jelen:

"A vörösborban számos jótékony hatású vegyület található, leginkább közismert a magas antioxidáns tartalom. A vörösbor jellemző antioxidánsai a polifenolok (flavonoid és nem flavonoid kémiai szerkezetű vegyületek), melyek 2000-4000 mg/liter mennyiségben vannak jelen a különböző vörösborokban, szemben a fehérborok 150-300 mg/liter polifenol tartalmával."

A szőlőmag tehát magas antioxidáns, rost és telítetlen zsírsav tartalmának köszönheti jótékony hatásait:
- lúgosító hatású

- fogyasztásával csökkenthetjük a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát, és kiegyensúlyozhatjuk a káros zsírok fogyasztását

- a www.webbeteg.hu cikke alapján: "Szőlőmagból nyert vegyület hatására a rákos sejtek elpusztítják önmagukat."

- a Népgyógyászat szerint: "A szőlőmag kivonat képes áthaladni a véragy gáton és segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól. Mivel hatásosan semlegesíti a szabad gyököket, erősíti az érfalakat és megelőzi az érelmeszesedést. A szőlőmag kivonat segíteni tud azoknak is, akiknek valamilyen allergiájuk, ízületi gyulladásuk, visszértágulatuk, aranyerük van. Ezeken túlmenően szerepe van a bőr rugalmasságának és nedvességtartalmának megőrzésében, valamint késlelteti a ráncok kialakulását. A szőlőmag kivonata a szépség megőrzésében nem csak a gyomron keresztül segíthet. Speciális bőrszépítő kezelések, masszázsok főszereplőjeként a bőrön keresztül felszívódva ajándékozhat meg mindenkit csodaszép, üde, feszes, és nem utolsó sorban jó illatú bőrrel. Egészében véve hozzájárul az emberi élettartam meghosszabbításához. Különösen ajánlott azok számára, akik sokat ülnek a számítógép képernyője előtt. Hatására csökken a szemgyulladás, nő a szem alkalmazkodó, és látóképessége valamint a kontrasztérzékenység."

A szőlőmagliszt tökéletes alternatíva azok számára, akik nem szeretik a vörösbort vagy nem ihatnak alkoholt valamilyen okból. Magyarországon 2009 óta lehet kapni szőlőmaglisztet. Azóta egyre többféle készítményt gyártanak belőle: tabletták, kivonatok... Szerintem a legjobb ha az ember mindig a természetesnél marad. Tehát vagy szőlőmagliszt vagy szőlőmagolaj. Ebben a cikkben mindkettőről vannak még plusz információk.




500 g szőlőmagliszt 1500 - 2000 Ft-ig mozog árban. Nem érdemes az árát más lisztekhez hasonlítani, mert a szőlőmagliszt igazából nem is liszt, hanem inkább őrlemény, a napi ajánlott maximum mennyisége pedig 1 teáskanálnyi. Ha még azt is átgondoljuk mennyi féle és milyen jó hatással van a szervezetünkre akkor már egész megfizethetőnek tűnik az összeg.




A szőlőmag őrleményt süthetjük kenyérbe, sütibe, keverhetjük joghurtba, ehetjük túróval, igazából bármivel. Én a reggeli zabpelyhembe szoktam keverni egy teáskanállal. Az íze semleges, az illata kissé szőlős-boros, de hát ez talán nem is olyan meglepő. :-)


Források:

http://www.natursziget.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=2290:20101013-beteg-veredenyek-a-koleszterinnek-koze-sincs-hozza&Itemid=112&tmpl=component&print=1
http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/2667/a-vorosbor-jotekony-hatasai
http://www.webbeteg.hu/cikkek/leukemia_limfoma/3078/Szolomag-a-rak-ellen
http://www.nepgyogyaszat.hu/nepgyogyaszat-gyogyirei/szolomag-2.html

3 megjegyzés:

  1. Ó igen :) megyek most és veszek egy jó minőségű üveg vörös bort :), mindig is mondogattam magamnak hogy tartanom kéne egy üveggel otthon, de elfelejtem! Ez a cikk ösztönözni fog hogy tartsak otthon állandóan egy üveggel!

    VálaszTörlés
  2. Sasolok, hátha itt is lehet szőlőmaglisztet kapni, ha nem akkor már írom is a listámra, és veszek amikor otthon járok télen :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon helyes :) Ma azt tervezem, hogy összekeverem egy kis mézzel és kipróbálom arcradírként, működnie kell - a szakirodalom szerint :P

    VálaszTörlés