2012. július 24., kedd

Szezámos & Pizzás Snack






Imádom a sós ropogtatni valókat, mint a ropi, chips, sós, sajtos crackerek... de másfél évvel ezelőtt az életmódváltásom keretein belül, ahogyan a cukorról, ezekről is le kellett mondanom.
Milyen szerencse, hogy imádok sütni-főzni, így nem jelent problémát a helyettesítésük, egészségesebb nasikkal.
Ezt a receptet valahol az éterben találta a húgom, próbáltam rákeresni, de nem találtam egy blogon, oldalon sem. Ha valaki ehhez hasonlót találna szóljon, nem szeretnék koppintani. Bár az eredeti recepthez képest átalakult nem egy-két dolog.






Hozzávalók:

- 125 g fehér tönkölybúzaliszt
- 125 g szénhidrát csökkentett lisztkeverék (MasterMix)
- 1 dl natúr joghurt
- 2 teáskanál só
- 100 g reszelt sajt (ementáli vagy sárga cheddar)
Szezámmagos rudacskákhoz:
- szezámmag
- 1 tojás sárgája a megkenéshez

Pizzás háromszögekhez:
- 1 tk. tubusos pizzakrém összekeverve
- 1 tojás sárgájával
- reszelt sajt




Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk, ha nem áll össze vagy túl száraz a tészta 2-3 evőkanál vízzel segíthetünk a problémán. Ha összeállt a tészta légmentesen zárható edényben egy éjszakát hűtőben pihentetjük, hogy összeérjenek az ízek.

Másnap 0,5 cm vastagságú tésztát nyújtok, és ujjnyi vastagságúra vágjuk a rudacskákat, a hárömszögek-hez én 5x5 cm oldalú négyzeteket vágtam ketté az átlójuknál fogva.

A szezámmagos rudacskákhoz a tésztát megkenjük tojássárgájával és megszórjuk a szezámmaggal.

A pizzáshoz a tésztát megkenjük a tojás-pizzakrém keverékkel és sajtot reszelünk rá.

Sütőpapíron 180°-on, 20 perc alatt készre sütjük.

Megjegyzés: Ezernyi sajtos-sós ropogtatni való recept van a weben. Szerintem az összes recept titka a sajt. Ha valamibe ementálit vagy cheddar-t keverünk, abból rosszat nem lehet kihozni :)
Ebből a receptből két nagyobb tepsinyi adaggal lesz.
Mikor kivesszük a hűtőből a tésztát másnap, ne lepődjünk meg ha nagyon megkeményedett. Hagyni kell egy kicsit felmelegedni, de ha kisebb darabokba vágva összegyúrjuk, a kéz melegétől megpuhul, és utána összegyúrva ismét nagy darabbá már lehet vele dolgozni.




2 megjegyzés:

  1. Hú, ez nagyon guszta, a MasterMix nekem nem ismerős, hol szoktad venni? Mert akkor én is felveszek amikor otthon járok :). És igen, a sajtban van a titok ;)

    VálaszTörlés
  2. Ma már lehet kapni jó pár féle szénhidrát csökkentett lisztet, én ezt használom, mert ezt a legegyszerűbb beszereznem: http://norbiupdatepekseg.com/webshop/product_info.php/products_id/29/osCsid/bce3c650b14a5542371f7fd184d0521b

    A hagyományos lisztben 100 g-ra jut kb. 75 g szénhidrát, ebben a készítményben 6 g van :) Illetve, 100 g csirkemellben 25 g fehérje van, ennek a "lisztnek" a 100 grammjában 50 g fehérje.

    Árulnak ilyet Sparban, néha a Tescoban is lehet kapni, meg minden Update pékségben, Gödöllőn is van.

    VálaszTörlés